Kinderen en Wing Chun als Zelfverdediging?

Bij kinderen die niet zo weerbaar zijn, kan het pesten grote vormen aannemen. Bekend is dat zulke kinderen soms wel door de hele klas worden gepest en dat er sprake is van langdurig pesten.
Vanzelfsprekend heeft dit schadelijke gevolgen voor een kind. Het is daarom belangrijk voor kinderen om te leren hoe zij zichzelf kunnen verdedigen en verweren, zowel geestelijk als lichamelijk.

Kinderen zijn kwetsbaar, daarom is het goed als zij zichzelf kunnen verdedigen of verweren tegen personen die hen lastigvallen. Sommigen zijn al van nature weerbaar genoeg, maar veel kinderen weten niet hoe zij in een dergelijke situatie moeten reageren.

Video Playlist met Impressies van Kinder Trainingen en Evenementen

In de rechter bovenhoek van de video zie je 3 lijntjes met een pijl.
Klik hier op om de volledige lijst met video’s te zien.

Waarom zelfverdediging voor kinderen?

Wing Chun Kung Fu Voor Kinderen In AmsterdamEen kind kan in een situatie terechtkomen waar het zich bedreigd voelt. Niet alleen een volwassene kan een kind lastig vallen, maar veel meer nog gebeurt het dat kinderen worden lastig gevallen of gepest door hun leeftijdsgenoten.

Helaas is pesten iets wat zich dagelijks op iedere school en op elk speelplein voordoet. Bij kinderen die niet zo weerbaar zijn, kan het pesten grote vormen aannemen.

Bekend is dat zulke kinderen soms wel door de hele klas worden gepest en dat er sprake is van langdurig pesten. Vanzelfsprekend heeft dit schadelijke gevolgen voor een kind. Het is daarom belangrijk voor kinderen om te leren hoe zij zichzelf kunnen verdedigen en verweren.

Hoe verdedigt mijn kind zich?
Er zijn kinderen die van nature al voldoende voor zichzelf kunnen opkomen. Maar toch kan het zijn dat jouw kind in een situatie terechtkomt waarin hij of zij minder assertief reageert, dan dat je zou verwachten. Bij kinderen die van nature al wat meer teruggetrokken zijn is het vaak al duidelijk dat zij zich minder goed verweren en minder assertief reageren op personen die hen lastigvallen. Wat voor karakter je kind ook heeft het is altijd goed om hem of haar te leren hoe zichzelf te verdedigen of te verweren.

Waar kunnen kinderen zich leren verdedigen?

De meeste basisscholen besteden wel eens aandacht aan zelfverdediging en weerbaarheid. Dit is echter meestal pas in de hogere groepen, bijvoorbeeld groep 7 of 8. Maar al veel eerder kan je kind blootgesteld worden aan situaties waar hij of zij zichzelf moet kunnen verdedigen. Er zijn voor kinderen speciale zelfverdedigingslessen die ze kunnen volgen. Je kunt kijken of er in jouw buurt zulke lessen worden gegeven. Tijdens deze lessen wordt geleerd hoe ze zichzelf verbaal en fysiek kunnen verdedigen. Ze leren welke houding ze aan moeten nemen en wat ze kunnen zeggen in bepaalde situaties. Daarnaast leren ze om fysieke aanvallen af te weren. Doordat een kind weet hoe het moet reageren, kan het zelfvertrouwen van een kind aanmerkelijk toenemen.

Jezelf leren verdedigen met een vechtsport
Ook een vechtsport zoals judo of karate is een goede manier om jezelf te leren verdedigen. Een kind wat op judo of karate gaat, zal al gauw meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Het weten wat ze kunnen doen, wanneer ze in een bedreigende situatie komen geeft vertrouwen in henzelf en in hun lichaam. Veel sportscholen geven les in vechtsporten, je kunt met je kind een proefles bijwonen om te kijken hoe zo’n sport wordt beoefend.

Wij zijn als enigen in Amsterdam lid van de Nederlandse Wing Chun Federatie.
Ons programma behelst discipline, respect en concentratie terwijl de kinderen realistische zelfverdediging en anti-pest vaardigheden leren. Wij bieden we een veilige en gestructureerde omgeving waar kinderen kunnen trainen in Wing Chun Kung Fu.