Kung Fu School in Amsterdam

DUIZENDEN JAREN OUDE KENNIS EN WIJSHEID
Gele KeizerDe naam Kung Fu komt niet alleen voor binnen de vechtkunsten.
Het verwijst naar de tijd, energie en werk die je in het beheersen van een kunst gelegd hebt. Het wordt echter alleen gebruikt als verzamelnaam voor Chinese gevechtskunsten.

Kung Fu is dus niet een vechtsport op zich!
De naam Kung Fu heeft dezelfde functie als “bal” bij ons. Voetbal, Volleybal, Basketbal enz. Je weet altijd dat het een sport is waarbij gespeeld wordt met een bal.

Geschiedenis van het Shaolin Kung Fu

Het bewijsmateriaal voor het bestaan van vechtsport technieken gaat duizenden jaren terug in de geschiedenis. Het lijkt erop dat de Chinese Gele Keizer Huangdi, die in 2698 v.c. de troon besteeg, begonnen is de gevechtskunsten te organiseren.
Hij heeft een vorm van worstelen voor zijn troepen uitgevonden die Jiao Di heette. Later werd Jiao Di ontwikkeld en werden bewegingen zoals houdgrepen, stoten en weringen toegevoegd. Het werd zelfs een sport tijdens de Qin dynastie (ongeveer in 221 v.c.).

Ta Mo – De Kung Fu Monnik

BODHIDHARMA IN HET JAPANS
BodhidharmaKung Fu bereikte zijn climax in de Shaolin tempel.
Hier bedreven monniken Kung Fu voor de gezondheid en als zelfverdediging tijdens hun zoektocht naar verlichting.
De eerste Shaolin Tempel was een Boeddhistisch klooster en is gebouwd in 377 in Henan.
In 527 reisde de Boeddhistische monnik Ta Mo naar de tempel. Hij trof de monniken in slechte gezondheid. Ta Mo gaf de monniken een reeks oefeningen die kracht, vitaliteit en innerlijke energie ontwikkelde. Deze oefeningen worden beschouwd als het oorspronkelijk Shaolin Kung Fu.

Kung Fu Cultuur

Het is ook belangrijk om te beseffen dat de Chinese martiale kunsten heel lang een filosofische en spirituele plek in de Chinese cultuur hebben gehad.

De Chinese vechtstijlen ontwikkelden zich gelijktijdig met de denkbeelden van het Confucianisme en het Taoïsme tijdens de Zhou Dynastie (1045 v.c. – 256 v.c.). Het was geen geïsoleerde ontwikkeling. Het Taoïstische concept van Yin en Yang werden verbonden met de harde en zachte technieken van Kung Fu.

Wing Chun Kung Fu Ook Voor Vrouwen

Wing Chun Kung Fu Ook Voor Vrouwen

De vechtstijlen werden ook onderdeel van de concepten van het Confucianisme, omdat ze onderdeel werden van de ultieme dingen die mensen moesten leren.
Kung Fu werd in China als een integraal onderdeel in de opvoeding van geleerden en ambtenaren van de overheid gezien. Chinezen hechten grote waarde aan het beoefenen van Kung Fu, omdat het respect, geduld, nederigheid en moraal bij brengt aan de beoefenaren.
In China is Kung Fu vaak een onderdeel van het dagelijks leven. Er zijn geen hangplekken of buurthuizen. Daar is er de plaatselijke Kung Fu school die zorgt voor ontspanning en lichamelijke oefening.

Om het te leren kost moeite. Daarom heet iets ook ‘de moeite waard’. Trainen en opgeven zijn beiden een leer proces. Wees slecht in het opgeven! Je hoeft hiervoor geen Shao Lin monnik te worden.

Van Orthodox Shaolin Kung Fu naar Wing Chun

BRANDENDE TEMPELS
Aan het einde van het Ming tijdperk (1368-1644 na Christus) vernietigde de Chinese keizer alle Shaolin tempels uit vrees voor de martiale kunsten van de monniken. Vijf grootmeesters wisten te ontsnappen. Eén van deze grootmeesters was een vrouw genaamd Ng Mui. In het noorden van China wordt Wing Chun vaak Orthodox Shaolin genoemd.

Orthodox Shaolin ofwel Wing Chun Kung Fu in Amsterdam train je bij de Nederlandse Wing Chun Federatie.